Samen met de gemeente Lochem en Buurt Onderhouds Bedrijf (BOB, onderdeel van Circulus) heeft Stichting Welzijn Lochem (SWL) maar liefst vijftien sportverenigingen in de gemeente mogen voorzien van één of meerdere PETmans. Een PETman is een grote flesvormige afvalbak voor het inzamelen en het scheiden van petflesjes.

Sinds 1 juli 2021 is statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Datzelfde gebeurt met blikjes vanaf 1 januari 2023. Het doel is om meer plastic en blik te recyclen. De gemeenteraad van Lochem wil daarom verenigingen helpen bij de inzameling van plastic flesjes en blikjes. Doormiddel van een PETman komt het statiegeld in de kas van de verenigingen. Bovendien voorkomt een PETman zwerfafval op en rondom de sportaccommodatie. De vijftien sportverenigingen die gebruik hebben gemaakt van het aanbod vinden dit net als de gemeente Lochem en SWL een win-win situatie.

In de week voor en na Pasen heeft BOB onder leiding van Rein Fleischeuer alle aangevraagde PETmans bij de verenigingen gebracht. Dat bleek een behoorlijke klus, want Circulus ging daarvoor langs Almen, Barchem, Eefde, Epse, Harfsen, Klein Dochteren, Laren en Lochem.

Donderdag 21 april overhandigden Rein en Emma Borggreve van SWL de laatste PETmans aan Thomas Kuiters van V.V. Sportclub Lochem.