In februari 2018 kwamen Nederland voor het eerst massaal in aanraking met het woord “Participizza” doordat het gebruikt werd in de succesvolle TV serie de Luizenmoeder. Iedereen ging ermee aan de haal. Van Domino’s tot aan de Supermarkt Jumbo.

Vinden wij dat raar? Nee, dat vinden wij helemaal niet bijzonder, want opbouwwerk werkt al jaren aan het faciliteren van participatie. Ook adviseren we bewoners, bedrijven en gemeente over hoe participeren werkt en wat hun rol zou moeten zijn. We vinden eigenlijk heel goed dat participeren zo populair is geworden.

Met de Lochemse participizza-avond wil het opbouwwerk van Stichting Welzijn Lochem bewoners uitdagen om samen met elkaar een participizza-avond te organiseren. Tijdens de avond bedenk je met elkaar wat je wilt organiseren en maak je afspraken over wie wat gaat doen. Het gaat er uiteraard om dat je participizza idee de buurt verenigt. Het is dus belangrijk dat je iedereen betrekt. Ook de buren die je niet zo goed kent of die je zelfs niet zo leuk vindt.

Stichting Welzijn Lochem zal die avond de pizza’s komen brengen en zal de avond aanwezig zijn om het proces te begeleiden. Het doel is op zeer korte termijn iets te participeren met zoveel mogelijk buurtbewoners.  De bewoners die deze uitdaging aan willen gaan sturen een mailtje naar info@welzijnlochem.nl met als onderwerp participizza-avond. In de mail zet je met hoeveel personen je bij elkaar wilt komen, op welke datum/tijd en welke locatie. Tijdens die participizza avond komen wij de pizza’s brengen en zullen we de avond bijwonen om vragen te beantwoorden die jullie mogelijk hebben.

Wat voor initiatief moet je dan gaan uitvoeren? Dat kan echt van alles zijn. Om wat voorbeelden te noemen: de straat een keer goed schoonmaken met zijn allen. Of een tuintje van een oude bewoner helpen opknappen met de hele buurt. Of een buurtfeest of een buurt BBQ organiseren. Misschien wil je wel alle nieuwe bewoners van de afgelopen periode verwelkomen in de buurt met een borrel. Maar het mag natuurlijk ook origineler. Graag zelfs!

Er zijn niet oneindig veel pizza’s, dus wees er snel bij!

Met vriendelijke groet,

Opbouwwerk Stichting Welzijn Lochem
Hugo, Seher, Janine