NATUURLIJK, EEN NETWERKCOACH!

Natuurlijk, een netwerkcoach! is een praktische aanpak voor mensen die hun contacten willen versterken of uitbreiden.

Contacten zijn belangrijk

Voor aanspraak, gezelligheid of hulp zijn wij dikwijls aangewezen op andere mensen om ons heen. Als ons netwerk klein is, voelen wij ons sneller eenzaam. Een sociaal netwerk kan ons helpen om onze wereld groter te maken, maar hoe onderhoud je je contacten en wat doe je als je op zoek bent naar nieuwe contacten?

Voor wie is een netwerkcoach

Er kan van alles gebeuren in je leven waardoor de kring van mensen om je heen, geleidelijk of plotseling, kleiner wordt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u na een verhuizing na een tijdje merkt dat u minder contacten heeft dan u zou willen. Wellicht dat er door een ziekte iets verandert is, waardoor u behoefte heeft aan nieuwe contacten. Misschien zijn u en uw partner uit elkaar gegaan, of is uw partner overleden en merkt u dat u daarna ook een aantal contacten bent verloren. Het kan ook zijn dan er wel mensen zijn met wie u soms iets gezelligs doet, maar dat u diepgang mist in uw contacten.

Kortom, een netwerkcoach is voor iedereen in de gemeente Lochem die zijn of haar contacten wil versterken of uitbreiden.

 Wat doet een netwerkcoach

Een netwerkcoach is een speciaal getrainde vrijwilliger die op basis van uw wensen en levensverhaal u assisteert bij het doorlopen van de verschillende stappen van ‘Natuurlijk, een netwerkcoach’:

 1. Uw persoonlijke doelen of wensen ontdekken

2. Uw netwerk in beeld brengen

3. Uw netwerk kritisch bekijken

4. De buurt of wijk verkennen

5. Uw talenten en interesses naar boven halen

6. Meedenkers vinden bij een wens of doel

7. Kiezen uit wat allemaal mogelijk is

8. Slimme plannen maken

9. Uitvoeren

10. Leren van ervaringen

Bij elke stap horen werkbladen, met eenvoudige opdrachten. U bepaalt zelf welke stappen en opdrachten u uit wilt voeren, op welk moment en op welke manier. De netwerkcoach lost geen problemen op, maar vergroot wel uw kansen op het ontmoeten van nieuwe mensen of het benutten van huidige contacten.

 Wie kan aan de slag met een netwerkcoach

Wij gaan ervan uit dat u gemotiveerd en bereid bent om zaken uit te proberen. Aarzelen mag en is volstrekt logisch. Uw netwerkcoach draagt geen kant-en-klare oplossingen aan, maar denkt met u mee. Hij of zij is een klankbord en steun tegelijk.

 Wat gaan we dan doen?

Gemiddeld spreek je om de week of twee weken af met de netwerkcoach. Aan het begin meestal iets vaker en na een paar weken of maanden minder vaak. U krijgt van uw netwerk, zo hopen wij, voor langere tijd: Ondersteuning, respect, waardering, meer ideeën om dingen te doen en vooral waardevolle contacten!

 Heeft u interesse of wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Annemarie Smith, coördinator van de netwerkcoaches bij Stichting Welzijn Lochem.

Telefoonnummer: 06-33 10 75 76 of 0573- 297 000. E-mail: a.smith@welzijnlochem.nl.

 Hoe werkt het?

Annemarie maakt kennis met u om te horen wat u wil en of deze aanpak op dit moment past bij uw vraag.

Als u gaat starten met een traject, volgt er een kennismaking met een van de netwerkcoaches. We vinden het erg belangrijk dat het klikt. Na dit gesprek kan zowel u als de netwerkcoach aangeven of u met elkaar door gaat. Klikt het, dan gaan jullie samen aan de slag en maken jullie afspraken waar en wanneer jullie elkaar ontmoeten.

Tussentijds en aan het eind van het traject vindt er een evaluatiegesprek plaats waar Annemarie ook bij aanwezig is.

 De methode Natuurlijk, een netwerkcoach! is ontwikkeld door Mantelzorg NL. Bij Stichting Welzijn Lochem is deze methode aangepast aan de situatie in de gemeente Lochem. Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiering van het Oranje Fonds.