Natuurlijk, een netwerkcoach! is een praktische aanpak voor mensen die hun contacten willen versterken of uitbreiden.

Contacten zijn belangrijk
Voor aanspraak, gezelligheid of hulp zijn wij dikwijls aangewezen op andere mensen om ons heen. Als ons netwerk klein is, voelen wij ons sneller eenzaam. Een sociaal netwerk kan ons helpen om onze wereld groter te maken, maar hoe onderhoud je je contacten en wat doe je als je op zoek bent naar nieuwe contacten?

Voor wie is een netwerkcoach?
Er kan van alles gebeuren in je leven waardoor de kring van mensen om je heen, geleidelijk of plotseling, kleiner wordt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je na een verhuizing na een tijdje merkt dat je minder contacten hebt dan je zou willen. Wellicht dat er door een ziekte iets veranderd is, waardoor je behoefte hebt aan nieuwe contacten. Misschien zijn jij en je partner uit elkaar gegaan, of is je partner overleden en merk je dat je daarna ook een aantal contacten bent verloren. Het kan ook zijn dat er wel mensen zijn met wie je soms iets gezelligs doet, maar dat je diepgang mist in je contacten. Kortom, een netwerkcoach is voor iedereen in de gemeente Lochem die zijn of haar contacten wil versterken of uitbreiden.

Wat doet een netwerkcoach?
Een netwerkcoach is een speciaal getrainde vrijwilliger die je op basis van je wensen en levensverhaal assisteert bij het doorlopen van de verschillende stappen van ‘Natuurlijk, een netwerkcoach’:

  1. Je persoonlijke doelen of wensen ontdekken
  2. Je netwerk in beeld brengen
  3. Je netwerk kritisch bekijken
  4. De buurt of wijk verkennen
  5. Je talenten en interesses naar boven halen
  6. Meedenkers vinden bij een wens of doel
  7. Kiezen uit wat allemaal mogelijk is
  8. Slimme plannen maken
  9. Uitvoeren
  10. Leren van ervaringen

Bij elke stap horen werkbladen, met eenvoudige opdrachten. Je bepaalt zelf welke stappen en opdrachten je uit wilt voeren, op welk moment en op welke manier. De netwerkcoach lost geen problemen op, maar vergroot wel jouw kansen op het ontmoeten van nieuwe mensen of het benutten van huidige contacten. SWL gaat ervan uit dat je gemotiveerd en bereid bent om zaken uit te proberen. Aarzelen mag en is volstrekt logisch. De netwerkcoach draagt geen kant-en-klare oplossingen aan, maar denkt met je mee. Hij of zij is een klankbord en steun tegelijk.

Hoe werkt het?
Je maakt eerst kennis met Annemarie Smith, zij is coördinator van de netwerkcoaches. Jullie gaan in gesprek over je wensen en of de aanpak past bij je vraag. Als je start met het traject, volgt er een kennismaking met één van de netwerkcoaches. SWL vindt het erg belangrijk dat het klikt. Na dit gesprek kan zowel jij als de netwerkcoach aangeven of je met elkaar doorgaat. Klikt het, dan gaan jullie samen aan de slag en maken jullie afspraken waar en wanneer jullie elkaar ontmoeten. Tussentijds en aan het eind van het traject vindt er een evaluatiegesprek plaats waar Annemarie ook bij aanwezig is.

Gemiddeld spreek je om de week of twee weken af met de netwerkcoach. Aan het begin meestal iets vaker en na een paar weken of maanden minder vaak. Je krijgt van jouw netwerk voor langere tijd: ondersteuning, respect, waardering, meer ideeën om dingen te doen en vooral waardevolle contacten!

Heb je interesse of wil je meer weten?
Neem dan contact op met Annemarie Smith, Telefoonnummer: 06-33107576 of 0573- 297000 of via E-mail: a.smith@welzijnlochem.nl.

De methode Natuurlijk, een netwerkcoach! is ontwikkeld door Mantelzorg NL. Bij Stichting Welzijn Lochem is deze methode aangepast aan de situatie in de gemeente Lochem. Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiering van het Oranje Fonds.