Natuurlijk, een Netwerkcoach!
Dit is een praktische aanpak voor jou, voor het vernieuwen of uitbreiden van je netwerk voor sociale contacten.

Waarom een netwerkcoach?
Sociale contacten verdwijnen wel eens stilletjes uit je leven. Soms gebeurt er iets waardoor je alle aandacht nodig hebt voor jezelf.  De zorg voor een naaste, iets verdrietigs, of een verhuizing, een fysieke herstelperiode of je hebt mentale rust om je heen nodig. Je hebt je misschien wat teruggetrokken uit het sociale leven en na een tijdje merk je bepaalde omgang met anderen te missen. Eigenlijk kun je wel wat hulp gebruiken voor het opfrissen of uitbreiden van je netwerk.

Met een netwerkcoach bouw je aan je sociale netwerk  
Schroom niet om hulp te vragen. Verschillende mensen zijn jou al voorgegaan. Zij zijn positief over hun deelname! Deelnemers geven aan vooral veel inzicht in hun netwerkcontacten te hebben gekregen, hoe zij de afgelopen periode hiermee zijn omgegaan en wat ze graag zouden willen.

Zo blikken deelnemers terug:

‘Het hielp me dat dit een gestructureerde aanpak was. Ik had al van alles geprobeerd, maar het liep op niks uit. Ik heb geleerd dat ik ook af en toe wat kan proberen en dat dat niet voor altijd is. Dat gaf me een ruimere blik en daardoor had ik ook lol in het proberen van nieuwe activiteiten.’

‘Ik dacht eerst: is dat wel wat voor mij, al die opdrachten doen enzo? Maar ik ben ervoor gegaan en het was geweldig! Het heeft me zoveel inzicht gebracht! We hadden goede gesprekken en veel lol. Ik heb het plezier in mezelf en m’n leven weer teruggevonden.’

Door de gesprekken en opdrachten, de spiegel die de Netwerkcoach me voorhield, kreeg ik het inzicht dat ik andere soort contacten zocht dan ik al had. Toen ik dat wist en besefte dat ik goed ben in contact maken, heb ik contact gelegd met mensen die bij me passen.’

‘‘De combinatie van dit traject en andere hulp heeft me in 4,5 maand een andere kijk op het leven gegeven. Hierdoor ben ik met een aantal contacten gestopt en andere mensen bleken daarna juist meer naar mij toe te komen. Ik heb geleerd te communiceren en voor mezelf op te komen. Het heeft me al zoveel opgeleverd!’

Een sterk sociaal netwerk maakt je veerkrachtig – het helpt je om mee te veren bij grote levensgebeurtenissen. Een netwerkcoach draagt ertoe bij dat jij zelf weer met anderen in contact komt. Personen die er voor jou toe doen en voor wie jij ertoe doet, die belangrijk zijn om je goed te voelen in je leven.

Iedereen die in de gemeente Lochem woont die zijn of haar contacten wil versterken of uitbreiden kan een beroep doen op een netwerkcoach. Iedere netwerkcoach heeft een training voor ‘Natuurlijk, een netwerkcoach’ gevolgd.

Wij als netwerkcoaches hebben een kompas, een cursus. We wijzen je graag op de route die je kunt bewandelen’. Netwerkcoach Mies.

De netwerkcoach is een klankbord en steun tegelijk. Geen probleemoplosser. Wel iemand die meedenkt om jouw kansen op het ontmoeten van nieuwe mensen of het benutten van huidige contacten te vergroten. De netwerkcoach neemt een luisterend oor en allerlei opdrachten mee die je inzicht kunnen geven in jouw contacten, in wat je graag wilt en waar jij goed in bent. Wat jij meebrengt is je motivatie, je bereidheid om zaken uit te proberen en het investeren van tijd om afspraken na te komen. Gemiddeld spreek je om de week of twee weken af met de Netwerkcoach. Aan het begin meestal iets vaker en na een paar weken of maanden minder vaak. Dat bepalen jullie in overleg met elkaar. Tussendoor ga je zelf aan de slag met opdrachten en acties die jullie afspreken.

Gun jezelf dat steuntje in de rug. Meld je aan bij het project: “Natuurlijk, een Netwerkcoach!”

Heb je interesse of wil je meer weten?


Neem dan contact op met Annemarie Smith, Telefoonnummer: 06-33107576 of 0573- 297000 of via E-mail: a.smith@welzijnlochem.nl
Annemarie Smith is de coördinator van de netwerkcoaches. Zij neemt contact met je op over je wensen en of de aanpak past bij je vraag.

 

Op de foto: achterste rij v.l.n.r.: Arjen de Haan, Mies Zweers, Jan Kruisheer en wethouder Henk van Zeijts. Middelste rij v.l.n.r.: Pieter de Jong, Yvonne Beening, Gemma Hammink en Szandra Stijnman. Voorgrond: Goverien Teerds en Annemarie Smith . (2 netwerkcoaches ontbreken op de foto: Purnama Schmutzler en Cor Vermaat).

De methode ‘Natuurlijk, een netwerkcoach!’ is ontwikkeld door Mantelzorg NL. Bij Stichting Welzijn Lochem is deze methode aangepast aan de situatie in de gemeente Lochem. Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiering van het Oranje Fonds en de Gemeente Lochem.