Lochem – Op dinsdag 6 november en woensdag 7 november zijn er op het Staring College ontbijtlessen geweest voor alle eerste jaars leerlingen, in totaal ongeveer 250 leerlingen. Het doel van de lessen was om de leerlingen bewust te maken van het belang van ontbijten en wat een gezond ontbijt inhoudt. Daarnaast is ook aandacht besteed in de les waarom water drinken beter voor je is dan andere (fris)dranken en wat voordelen van water drinken zijn. Uit onderzoek bleek namelijk dat enkele leerlingen die vanuit groep 8 naar de eerste klas gaan, minder of niet ontbijten.

In de les hebben de leerlingen twee activiteiten uitgevoerd en is de les afgesloten met een quiz. Bij de eerste activiteit moesten de leerlingen een pakje inspecteren en erachter komen hoe veel suiker hier in zit. Dan werd er met de leerlingen besproken of ze dat hadden verwacht en of dit ook het geval zal zijn bij water. “Na de inspectie kwam een jongen er zelfs achter dat in zijn drinken 13 suikerklontjes zaten en daar was toch de hele klas wel verbaasd van en schrokken er zelfs een beetje van.” Tot slot kregen de leerlingen de kans om verschillende soorten fruitwater te proeven. Bij de tweede activiteit kregen de leerlingen 10 sets van 2 kaarten en moesten telkens kiezen welke van de twee een gezondere keuze is. Daarna is dat besproken met de leerlingen. Tot slot is er een kahoot quiz gespeeld met de leerlingen, waarbij de leerlingen 15 vragen kregen over wat er in de les is behandeld. “Aan het eind kwamen sommige leerlingen toch wel tot een conclusie dat ze wel van plan waren om hun ontbijt aan te passen of zelfs te gaan ontbijten, wat een mooi resultaat van de les is geweest. Daarbij heeft zelfs 89% van de leerlingen de les als positief ervaren.”

Deze lessen zijn gegeven door Bjorn klein Brinke en Bryan Brummelman en is een samenwerking tussen JOGG Lochem en het Staring College. Beide lopen stage bij Stichting Welzijn Lochem en volgen de opleiding Sportkunde. Bjorn aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle en Bryan aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in Nijmegen.