Foto: MantelzorgNL

Zorg jij voor iemand?

Woon je met iemand samen die chronisch ziek, hulpbehoevend, verslaafd of in de war is, of een beperking heeft? Heb je extra zorg voor een van je ouders of voor een kind? Of is er iemand in jouw omgeving – een familielid, vriend of buur – voor wie jouw hulp onmisbaar is? Het Knooppunt Mantelzorg organiseert verschillende activiteiten voor jou!

MANTELZORGCAFÉ

Wil je graag mensen ontmoeten die, net als jij, zorgen voor een naaste? Samen een kop koffie drinken en ervaringen en tips uitwisselen? Wil je geïnformeerd worden over activiteiten voor jou als mantelzorger of de laatste ontwikkelingen op het gebied van mantelzorg? Of gewoon even je hart luchten? Kom op donderdag 9 februari naar het mantelzorgcafé: een ontmoetingsplek voor mantelzorgers. Je bent tussen 10:00 en 12:00 uur van harte welkom in café Bousema aan de  Zutphenseweg te Lochem. Aanmelden is niet nodig.

5-DAAGSE WORKSHOP: ROUW BIJ LEVEN

Op vijf maandagmiddagen in maart en april wordt een serie workshops georganiseerd voor mantelzorgers die te maken hebben met een ‘verlies-dat-er-nog-is’, ook wel rouw bij leven genoemd. Dit is verlies dat niet eindigt. Je rouwt om iets of iemand die er nog is. Bijvoorbeeld het leven met een partner met dementie: je partner is er nog wel, maar niet meer zoals hij ooit was. Of het toekomstbeeld dat je als ouders verliest, wanneer blijkt dat je kind een beperking heeft. Wat verliezen jij en je partner als een van beide moet leren leven met een niet aangeboren hersenletsel?

Verlies en rouw om iemand die er nog is, is een moeilijk onderwerp. Als mantelzorger krijg je steeds opnieuw met het verlies te maken. De omgeving heeft daar niet altijd oog voor, waardoor je steeds minder kan delen en er steeds meer alleen voor komt te staan. Tijdens de workshops krijg je inzicht in rouwprocessen, waardoor je jouw eigen situatie beter in beeld krijgt en leer je om te gaan met het verlies dat er nog is. Daarnaast ga je in een van de bijeenkomsten aan de slag met speksteen-beeldhouwen: onder begeleiding van beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij maak je een eigen ‘beeld van verlies’.

De cursus van 5 bijeenkomsten start op maandagmiddag 6 maart van 13:30-15:00 uur en wordt begeleid door Karin van Aalst, verlies- en rouwcoach. De overige data zijn: 13, 27 maart, 3 en 17 april. Locatie: Lochem. Deelname is kosteloos en voor aanmelding of meer informatie neem je contact op met Welzijn Lochem.

CURSUS MINDFULNESS VOOR MANTELZORGERS

Ervaar je stress, spanning, somberheid, piekeren, concentratieproblemen, psychosomatische klachten of gejaagdheid? Zoek je meer kalmte en rust in je dagelijkse leven? Vind je het lastig om voor jezelf te kiezen? Verlang je naar minder stress en meer plezier? Dan is deze mindfulnesscursus iets voor jou.

Op dinsdagavond 21 maart start in samenwerking met Impluz, de cursus ‘kennismaken met mindfulness’ voor mantelzorgers. In de cursus leer je meer in het ‘hier en nu’ te leven en bewuster en met meer aandacht te luisteren naar (de grenzen van) jouw lichaam. Je leert meer afstand te nemen van gedachten en gevoelens en minder op de automatische piloot te reageren. Door anders te reageren op signalen van je lichaam en geest leer je hoe je je beter kunt ontspannen.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van twee uur waarin je gaat oefenen met mindfulness, zoals adem- en bewegingsoefeningen en ontspanningstechnieken. De cursus start op dinsdagavond 21 maart van 19:30-21:30 uur, de overige data zijn: 28 maart en 4 en 11 april. Locatie: Lochem. Deelname is kosteloos en aanmelden kan via mantelzorg@welzijnlochem.nl.

Activiteiten voor mantelzorgers

Aanbod van activiteiten, bijeenkomsten en workshops voor mantelzorgers in de gemeente Lochem. Aanmelden of meer informatie: mantelzorg@welzijnlochem.nl of 0573-297000

AGENDA 

BIJEENKOMST JONGE MANTELZORGERS

Maandag 6 februari

16:00 – 17:00 uur, t/m 12 jaar

17:00 – 19:00 uur, vanaf 12 jaar

Jongerencentrum, Lochem

 

MANTELZORGCAFÉ

Donderdag 9 februari, 10:00 – 12:00 uur

Café Bousema, Lochem

Aanmelden is niet nodig

 

SAMEN EEN BLOKJE OM 

Dinsdag 14 februari, 10:00 – 12:00 uur 

Barchem, start bij Woodbrooke

Wandeling en koffiedrinken met mantelzorgers

 

SAMEN EEN BLOKJE OM 

Donderdag 23 februari. 10:00 – 12:00 uur 

Eefde, start bij De Sluis

Wandeling en koffiedrinken met mantelzorgers

 

5-DAAGSE WORKSHOP: ROUW BIJ LEVEN

Maandag 6, 13, 27 maart en 3 en 17 april, 13.30-15.00 uur (de vierde bijeenkomst is tot 15.30 uur)

Locatie: Lochem

Aanmelden is noodzakelijk

 

CURSUS: MINDFULNESS

Dinsdag 21, 28 maart, 4 en 11 april, 19:30-21:30 uur

Locatie: Lochem