Grenzen stellen, hulp vragen en samenwerken. Er moest soms hard gewerkt worden tijdens de ervaringsdag ponycoaching bij ruitersportcentrum De Meiden van Haarman.

Gelukkig was het niet alleen hard werken voor de Lochemse jonge mantelzorgers. Er was ook ruimte om te knuffelen met pony’s, knutselen met hoefijzers en de pony’s prachtig versieren. Zo konden jonge mantelzorgers even de boel de boel laten. Kinderen die mantelzorger zijn van een broertje, een zusje, of een ouder, hebben thuis een grote verantwoordelijkheid. Dat heeft vaak veel impact op het leven van deze kinderen. Stichting Welzijn Lochem organiseert regelmatig activiteiten voor deze groep jonge zorgers.

Ditmaal is, in samenwerking met ruitersportcentrum De Meiden van Haarman en paardencoaches Eline Schuttinga-van Holland en Ingeborg Greefhorst, een heel bijzondere ervaringsdag ponycoaching georganiseerd. Paardencoach Eline vertelt: “Pony’s voelen zonder woorden aan wat er in een kind omgaat. Pony’s zijn voor het kind objectieve en betrouwbare maatjes. Ze oordelen niet, wijzen niet af en vertellen niks door.” Met behulp van leuke speelse oefeningen zijn de kinderen in staat gesteld om van elkaar te leren op het gebied van zelfvertrouwen, samenwerking en communicatie.  Ingeborg vult aan: “We hebben enorm gelachen met de geblinddoekte oefening. Het is best moeilijk om goed te verwoorden wat je van een ander verwacht. Zo werden twee deelnemers geblinddoekt door een parcours geloodst op aanwijzingen van een derde deelnemer. Je merkt dan hoe belangrijk communicatie is, want daar was opeens de bakrand! Een stopwoord was handig geweest. We hebben er allemaal hard om gelachen.”

Het groepsproces daagt uit tot het ontwikkelen van vaardigheden als assertief reageren, luisteren naar elkaar, taken verdelen, hulp bieden en op je beurt wachten. Ook kunnen deelnemers elkaar tips geven. Vaardigheden die vooral jonge mantelzorgers goed kunnen gebruiken in hun thuissituatie.

Ben jij of ken jij ook iemand die opgroeit in een gezin waarin iemand langdurig ziek of beperkt is en lijkt het je leuk om ook eens mee te doen aan toffe activiteiten met leeftijdsgenootjes, neem dan contact op met het Knooppunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lochem: welzijnlochem.nl.