Hoe een netwerkcoach hielp bij het inburgeren in Lochem

T. heeft net een grote verhuizing naar Lochem achter de rug als ze zich realiseert dat ze op zoek moet naar contacten in haar nieuwe omgeving. Ze was doordrongen van het belang van een netwerk om zich heen en ze kende hier nog niemand. Dat bracht spanning met zich mee, want stel je voor dat het niet lukt? Een zoektocht via Google leidde T. naar netwerkcoaching. Dat paste bij haar vraag!

Hoe verliep het eerste contact met de netwerkcoach?

Het traject was een beweeglijk iets. Na een telefoongesprek met Annemarie van Welzijn Lochem was het duidelijk wat het traject was en wat er van mij werd verwacht.

Daarna volgde bij Scholten, een café op de markt in Lochem, de eerste kennismaking met de netwerkcoach, Pieter. Dat het bij Scholten was, paste bij mijn wens om kennis te maken met Lochem. We werkten met een netwerkcoachprogramma. Tijdens de gesprekken die volgden, kreeg dat vorm, zodat het paste bij mijn situatie. Na elk gesprek met Pieter had ik een idee wat ik wilde doen en de afspraak erna bespraken we de ervaringen. Zo kwam ik elke keer een stapje verder.

Wat ik zo mooi vind aan jullie is dat we gelijk in actie gingen. In het eerste gesprek hadden we het meteen over de inhoud. Actie is doen, ervaringen hebben en bespreken. Dat is bouwen voor de toekomst.

Het ging echt op mijn eigen tempo, we overlegden samen waar we een volgende keer zouden samenkomen. Jullie zijn klip en klaar geweest over het doel van het traject, dat was helder, prettig. Vanaf het begin besefte ik dat ik aan “de bak” moest, mensen moest gaan ontmoeten, opzoeken. Investeren in dit traject is echt een must.

Hoe heb je het traject ervaren?

Pieter kan ik omschrijven als een flexibel man, meegaand, helder en duidelijk en tegelijkertijd terughoudend over zichzelf. Hij hield het gesprek echt bij mij. Heel professioneel. We hebben heel veel plezier gehad in het traject, Pieter was eerlijk, serieus en toegankelijk, we waren aan elkaar gewaagd!

Ik kreeg ook kennis over een sociaal netwerk, door dat eens uit te tekenen met jezelf in het midden, was een eyeopener. Je weet het ergens wel, maar toch heel goed om er zo naar te kijken. Je kan daardoor bewust, gerichter zoeken naar bijvoorbeeld kennissen of vrienden. Voor mij is gelijkgestemdheid, wederkerigheid, balans tussen geven en nemen belangrijk. Dat kwam allemaal aan de orde. Daar ging ik mee aan de slag. Het werd praktisch toepasbaar in kleine stappen in plaats van in grote lijnen. Met deze inzichten kon ik in al mijn contacten oefenen, daardoor kwam ik een laag dieper.

Een voorbeeld hiervan: er kwam iemand aan de deur voor een collecte. We raakten aan de praat en via diegene ben ik bij een zangkoor gekomen. Daar ontleen ik veel plezier aan. Daar leer ik weer mensen kennen en komen er weer andere dingen tot stand.

Je moet zelf het gesprek aangaan. Het is anders dan vroeger voor mij, ik was altijd verlegen en terughoudend. Op een gegeven moment ontdekte ik zelfbewustheid in mezelf. Dat hielp me om gewoon te zeggen hoe ik erin sta, zonder me in bochten te wringen. Daardoor ben ik nu blijer. Dat vinden mensen trouwens ook fijn, dat zeggen ze ook.

Aan de hand van de uitgetekende netwerkkring kwamen we ook te spreken over het soort contact waar ik behoefte aan heb. Dan gebeurt het dat je zo in een filosofisch gesprek belandt. Het je verhouden tot het hier en nu, is makkelijker als je daar een gesprek over hebt en iemand je de doelen nog eens voorhoudt.

Wat ik zo mooi vind is dat eenzaamheid, een emotie die iedereen wel kent, ook aan de orde kwam. Daar hebben we een heel goed gesprek over gehad.

Wat heeft het je opgeleverd?

Ik heb bevestiging gevonden dat ik goed bezig was, ging naar plekken waar ik mensen kon vinden. En ik heb veel inzichten opgedaan die me verder hebben geholpen.

Positiviteit als grondhouding heb ik in toenemende mate ervaren. Je gaat er zelf actief mee aan de gang, dan bereik je wat.

Door onze gesprekken en door alles wat ik ondernam werd mijn verwachting helderder. Ik ben wel een denker, dacht er tussendoor ook over na.

Als voorbeeld, m’n kennismaking met de buurt was goed. Als je luistert naar mensen, daar begint het mee. Dan hoor je dat iedereen z’n eigen verhaal heeft. Ik heb aan het begin vooral geluisterd naar mensen hier. Buren, mensen met wie ik een praatje maakte.

Het is heel fijn dat je het even niet alleen hoeft te doen. Na grote veranderingen in m’n leven; eerdere gebeurtenissen en m’n verhuizing naar Lochem. Ik vind het hier een warm bad. Dat is heel fijn!

Heb je een tip voor lezers die zich in jouw verhaal herkennen?

* Begin met luisteren naar mensen die je ontmoet. Onderneem actie. Ik kan een Netwerkcoach zeker aanbevelen! Het helpt je om bewust te worden van wat je wilt en hoe je dat aan kunt pakken. Je moet eerst een drempel over, maar het loont zeker de moeite. Je hoeft het niet alleen te doen.

* Van het een komt het ander…….. Dat is de dynamiek, daar wordt je steeds vrijmoediger van.

* Geloof in wonderen……. Wonderen bestaan.

Het ga je goed

 

Netwerkcoaches van Welzijn Lochem zijn er voor jou als je in de gemeente Lochem woont en graag iets wilt met je sociale contacten. Dat kan na een verhuizing, maar zeker ook op andere momenten in het leven. Wil jij weten of een Netwerkcoach ook jou verder kan helpen? Of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Annemarie Smith, coördinator van de Netwerkcoaches bij Welzijn Lochem. A.smith@welzijnlochem.nl of 06-33 10 75 76.