Op woensdagavond 11 september om 19 uur opent in de hal van het gemeentehuis in Lochem de expositie “Ben jij vrijwilliger?#IKOOK. Een expositie met 11 bijzondere portretten van vrijwilligers actief in de 11 kernen in de gemeente Lochem. Zij zijn voor de vrijwilligerscentrale Lochem de ambassadeurs van het vrijwilligerswerk in hun eigen kern. Bij de opening zijn uiteraard de ambassadeurs aanwezig en Wethouder Eric Jan De Haan zorgt voor een officieel onthaal op deze avond. De Expositie is tot eind september te zien in het gemeentehuis Lochem en gaat daarna op tournee door de gemeente.

Vrijwilligerswerk is in onze samenleving bijna niet meer weg te denken en krijgt een steeds belangrijkere rol als het gaat om meedoen in de maatschappij en informele zorg. In de gemeente Lochem is van alle volwassen inwoners 63% actief als vrijwilliger. Dat is landelijk gezien veel. Daar mogen we in de gemeente Lochem best trots op zijn.

Met de expositie “Ben jij vrijwilliger?#IKOOK willen we als vrijwilligerscentrale Lochem de vrijwilligers in het vrijwilligerswerk een gezicht geven en laten zien hoe divers vrijwilligerswerk is. En uiteraard mensen die nog niet actief zijn of eens iets anders willen doen, wijzen op de vele mogelijkheden die er zijn in het vrijwilligerswerk.

De expositie laat 11 portretten van vrijwilligers uit de verschillende kernen van de gemeente Lochem zien. Foto’s en verhalen waarin de vrijwilligers vertellen wat ze als vrijwilliger doen en wat vrijwilligerswerk hen brengt. Elk portret weer even mooi en met een bijzonder verhaal. Ze zijn voor de vrijwilligerscentrale Lochem de ambassadeurs voor het vrijwilligerswerk.

Een van de ambassadeurs is Taalvrijwilliger bij het Taalhuis Lochem-Zutphen. Haar verhaal vormt voor deze avond de basis voor het vervolg, waarin we aandacht besteden aan de “week van de analfabetisering” met een lezing over hoe signaleer je laaggeletterdheid. Het verhaal van de Taalvrijwilliger en haar taalmaatje vormt het bruggetje van expositie naar de lezing.