De vrijwilligersacademie, onderdeel van de vrijwilligerscentrale van Stichting Welzijn Lochem deelt zo veel mogelijk kennis met alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in de gemeente Lochem. Soms om beter als vrijwilliger, of samen met vrijwilligers, te kunnen werken. Af en toe om vrijwilligerswerk nog beter te kunnen doen. Soms om er als persoon gelukkiger van te worden!

Terwijl de cursus meditatie nog in volle gang is, presenteert de vrijwilligersacademie het aanbod tot en met maart 2018. Het mooie is dat deelname gratis is! Een voorwaarde is dat je je weleens vrijwillig inzet binnen de gemeente Lochem. Of dat je met vrijwilligers werkt aan een maatschappelijk doelstelling. Nog een voorwaarde is dat je ook daadwerkelijk komt als je je opgeeft.

Opgeven kan door je naam, je mailadres en woonplaats en de naam van de workshop te mailen naar vrijwilligersacademie@welzijnlochem.nl of door te bellen naar 0573-297000. De trainingen in maart worden gegeven in Lochem.

 ‘Van weerstand naar medewerking’

Bent je actief als vrijwilliger en voer je weleens een gesprek dat niet zo vlot loopt? Geeft je soms adviezen waarbij je het gevoel hebt dat de ander er niets mee doet? Zijn mensen waarmee je werkt soms niet vooruit te branden of stuit je op weerstand?

Tijdens een serie van twee gratis trainingen leer je hoe je om kunt gaan met weerstand. En hoe je het kunt voorkomen! Op interactieve wijze ontdek je hoe je je gesprekspartner meer in de ‘medewerking-stand’ kunt krijgen. Na deze avonden gaan je gesprekken beslist anders dan dat je gewend bent; met meer effect en meer plezier!

De inhoud van deze bijeenkomsten sluit aan bij je eigen ervaringen, zodat je na afloop concrete handvatten hebt die je meteen kunt gebruiken. Je krijgt informatie en oefent met de basisprincipes van ‘Motiverende gespreksvoering’.

Moniek Vossebeld verzorgt dit programma. Als Gezondheidsvoorlichter en Sociaal werker is werken aan gedragsverandering dagelijkse kost voor haar. Ze werkt veel met vrijwilligers(organisaties) en deelt graag haar kennis om gesprekken (nog) effectiever en plezieriger te maken.

Wanneer: de eerste training is dinsdagavond 13 maart 2018, van 19.30 tot 21.30 uur. Training 2 is op dinsdagavond 20 maart 2018, van 19.30 tot 21.30 uur

Aantal deelnemers: Minimaal 6 en maximaal 12

 ‘Excellent met Excel’

Wil jij ook wel eens weten hoe je Excel kunt gebruiken? Om bijvoorbeeld een overzicht te maken en te kunnen sorteren? Omdat je hoort dat het reuze makkelijk is? Dan komt deze workshop als geroepen! Excel voor beginners.

Tijdens een gratis workshops leer je hoe je Excel kunt gebruiken. Na een algemene uitleg kun je aan de slag met je eigen vragen rondom Excel. Voor de workshop kun je aangeven wat je wil leren. Je kunt tijdens de workshop gegevens meenemen die je in Excel gaat zetten en mee aan het werk kan.

Na afloop weet je wat je kunt met Excel en kun je de belangrijkste functies zelf. Oftewel: je kunt meteen aan de slag! Dat levert je uiteindelijk veel werkgemak, -plezier en tijd op!

Bettina Wargerink uit Laren verzorgt de workshop. Als medewerker van Stichting Welzijn Lochem werkt ze dagelijks met Excel en helpt ze ook haar collega’s om hier handig gebruik van te maken. Bettina deelt haar kennis graag met jou!

Wanneer: Donderdag 22 maart van 19.00 tot 21:00 uur

Aantal deelnemers:   Minimaal 3 en maximaal 10

‘Filmpje!’

Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden. Bewegend beeld maakt er een heel verhaal van! Tenminste; als je een filmpje kunt maken. Dat leer je in de workshop ‘Filmpje’. Dure apparatuur nodig? Nee hoor gewoon met je telefoon of tablet.

Na deze workshop ben je in staat om een eenvoudig filmpje te maken: beelden opnemen, monteren, tekst erbij, muziekje eronder en klaar ben je! Het filmpje kun je vervolgens gebruiken op social media of voor een presentatie. Als je al wat beeldmateriaal meeneemt ga je misschien al wel naar huis met een filmpje dat klaar is voor gebruik!

Jaap van Drunen werkt als jongerenwerker veel met filmpjes. Hij kan je dus ook als beste uitleggen hoe je dat doet. Hij wordt daarbij geholpen door een jongere van het jongerencentrum: expert op dit gebied.

Wanneer: dinsdag 27 maart van 19.00 tot 21.30 uur

Aantal deelnemers: minimaal 3 en maximaal 10